De 5e rubriek over het spijsverteringskanaal
.Als je mijn water- en zoutadviezen hebt opgevolgd zal het je zijn opgevallen dat je meer energie hebt gekregen, minder zuurklachten hebt, minder last van hoofdpijn hebt, minder last van reumatische pijnen en ook minder last van je allergieën.
Mocht je last krijgen of hebben van deze ongemakken begin de dag dan altijd met het drinken van 2 glazen water, liefst met wat geperste citroen, neem na een kwartier nog een glas water en je zult merken dat een half uur later de klachten reeds zijn verminderd.
Sommigen hebben mij gevraagd wanneer ze dan dat water het beste kunnen drinken en hoeveel.
Om te beginnen een glas water na een kop koffie of thee of na een glas frisdrank of alcohol.
Verder moet water voor het eten worden gedronken. Het beste is een half uur voor het eten en wel 1-2 glazen, dat zorgt ervoor dat het spijsverteringskanaal goed voorbereid is op de maaltijd. In de mond kan dan voldoende speeksel worden aangemaakt, de maag heeft dan genoeg water voor de zuurproductie en de alvleesklier om het zuur uit de maag te neutraliseren met een waterige natrium bicarbonaat oplossing. En ook voldoende water voor de aanvoer van enzymen om het voedsel af te breken.
Ook na het eten moet water gedronken worden omdat het verteringsproces veel water heeft gekost, dus weer 1-2 glazen water 60-90 min na het eten.
Waarom nou weer 60-90 min na het eten?
Zoals ik al eens heb uitgelegd, begint het verteringsproces in de mond. Daar wordt het voedsel in kleine delen gekauwd en vermengd met speeksel wat feitelijk water is met voedselafbrekende enzymen.
Vervolgens moet er voldoende maagzuur worden geproduceerd door het maagslijmvlies om micro-organismen te doden en om het voedsel verder te fragmenteren.
Als de pylorus ontspant en het voedsel uit de maag naar de dunne darm stroomt moet de alvleesklier een waterige oplossing van natriumbicarbonaat afscheiden om het zuur uit de maag te neutraliseren. Vervolgens moet de alvleesklier ook nog een waterige oplossing van de spijsverteringsenzymen produceren.
Kortom er is veel water nodig rond het spijsverteringsproces.
In totaal is het aan te bevelen 30 ml/kg lichaamsgewicht. Dus als je 50 kg weegt dan zou je per dag 50x30ml=1500ml moeten drinken. Dit naast het extra water dat nodig is bij het drinken van koffie, thee, frisdranken, melk en alcohol. Als je veel water drinkt is het goed je te realiseren dat je ook zout nodig hebt. Niet het ziekmakende keukenzout uit de supermarkten, maar echt natuurlijk zoals Himalaya, Keltisch en Atlantische oceaan zout. Beter nog, zorg dat je ze alle drie in huis hebt, dan kan je ze afwisselen. Neem per dag ongeveer een theelepeltje zout.
Met zout kan je water vasthouden, dat is nodig omdat je water niet kan opslaan zoals vet. Met je urine en transpiratie verlies je namelijk de hele dag zout. Dat moet je dus wel aanvullen.
Wanneer drink je water?
De dag beginnen op de nuchtere maag met 1-2 glazen water om de uitdroging die ontstaat tijdens het slapen (verlies van water via de longen en de huid) te corrigeren.
Afhankelijk van hoe lang je gaat sporten of de sauna in gaat 1-2 glazen water nemen 30 minuten vooraf, zodat het water beschikbaar is voor de transpiratie. Bij zeer intensief sporten zelfs 2-3 glazen water.
Doe je dat niet dan zal je lichaam steeds meer vocht verliezen en zelfs loop je het gevaar dat je bloed viskeuzer wordt, langzamer gaat stromen, waardoor een vermindering van zuurstofafgifte plaats zal vinden.
Dit mechanisme ligt mogelijk ten grondslag aan onwel gevoelens, duizeligheid of TIA’s (Transient Ischeamic Attack).
Zoals gezegd is het dorstgevoel bij ouderen vrijwel afwezig, er wordt dus veel te weinig water gedronken met chronische uitdroging tot gevolg. Uiteindelijk kan dit zelfs leiden tot indikking van het arteriële bloed en aanleiding zijn tot circulatieproblemen in de coronairvaten van het hart of hersenvaten.
Even moet ik uitleggen hoe de spijsvertering nou eigenlijk werkt.
Als je gaat eten, gaat er signaal naar de maag om de zuurproductie te activeren. De maag is in staat om snel genoeg maagzuur te produceren maar moet het vocht onttrekken aan de zuurproducerende cellen. Als er voldoende vocht aanwezig is, geeft dit geen probleem. Voorts krijgt ook de alvleesklier het signaal om zuurneutraliserende vloeistof te produceren om het maagzuur als het in de darm komt te neutraliseren. Gebeurt dit namelijk niet dan zal het maagzuur de dunnedarmwand aantasten en dit leidt tot ontstekingsreactie van de twaalfvingerige darm met soms zelfs dunne darm zweren. Je ziet dus dat je eigenlijk voor de maaltijd moet zorgen dat je voldoende gehydrateerd bent.
Bij een moeilijke stoelgang (obstipatie) is het beste laxeermiddel 2-3 glazen water op de nuchtere maag, maar ook verder op de dag een strak water inname patroon. Drink het water nooit te koud, het mag best een beetje lauw zijn.
Gebrek aan water leidt tot verzuring van je cellen en dus van je hele lichaam, zeker tijdens het sporten. Hoe donkerder je urine is des te sterker de verzuring van je lichaam en des te groter het water te kort.
Het is voor de nieren ook een probleem om bij uitdroging genoeg water beschikbaar te krijgen om afvalstoffen af te voeren. Op den duur kan dit op vele niveau’s in de nier leiden tot ziekelijke afwijkingen met niet zelden de noodzaak van een niertransplantatie.
Het onvoldoende beschikbaar zijn van water in de nier zorgt voor een sterk geconcentreerde urine waardoor ook afzettingen van urinezuur en calcium in het nierweefsel kunnen ontstaan. Wanneer er eenmaal een kristal van deze stoffen is gevormd, zullen ter plaatse nieuwe afzettingen optreden en zo ontstaan nierstenen. Zij zijn dus ook het gevolg van het langetermijneffect van uitdroging en verzuring. Urineweginfecties bevorderen nog eens een verdere verzuring en zullen zo de niersteenvorming bevorderen. Hetzelfde mechanisme ligt ten grondslag aan galstenen en jicht.
Denk dus niet: ach wat een onzin al dat water!
De mens is sterk, maar na 10-20 jaar uitdroging gaan celsystemen werkelijk ziekelijke veranderingen vertonen en ontstaan nierziekten, longziekten, rheumatische en allergische ziekten, maag-, darm-, alvleesklier- en leverziekten, artritis – en lage rug klachten. Dit zijn dus die ziekten die een zware druk leggen op het ziekenhuis.
Allemaal ziekten waarvan de gezondheidsdeskundigen de oorzaak niet zeggen te weten. Nou het is heel eenvoudig: zij zijn het resultaat van langdurig water tekort. Ja ook dementiën, Alzheimer en depressies berusten mede op een langdurig watertekort van onze hersencellen.
Je bent niet ziek, je hebt al veel te lang dorst!!
Lees het boek ‘Water’ van een echte specialist op dit gebied dr F Badmanghelidj. Daar waar nodig zal ik mechanisme van chronische uitdroging nader toelichten. We moeten nu verder, een goede gezondheid is afhankelijk van een goed werkend immuunapparaat. De buik is zoals (ook in eerdere columns) gezegd het centrum van deze belangrijke functie. Als de buikorganen niet optimaal functioneren zal het immuunapparaat op de lange duur ernstig verzwakken. Ook dit is een langdurend proces, maar na 10-20 jaar leven met een verzwakt immuunapparaat zal ons lichaam gaan protesteren en worden we vatbaar voor allerlei ziekteprocessen.
De grote bedreiging voor onze spijsvertering is een overgroei van schimmels. Dit leidt namelijk tot een afname het aantal bacteriën die noodzakelijk zijn voor de fermentatie van ons voedsel in de dikkedarm. Sterke schimmelgroei veroorzaakt ontstekingsprocessen en uiteindelijk een ‘leaky gut’. In plaats van een goede vertering van ons voedsel treedt vervetting op in en rondom de buik. Het bekende buikje, zoals dat vet liefkozend wordt genoemd, is zeer hardnekkig. Diëten heeft geen zin, het resultaat is slechts kortdurend.
Eerst de functie van het spijsverteringskanaal herstellen, daarna is afvallen pas echt mogelijk en blijf je op een goed gewicht. Tevens werkt jouw immuunapparaat weer goed, waardoor allerlei klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Geen zuurklachten, geen buikklachten, vermindering van rheumatische- en astmatische klachten en voldoende energie, weg met dingen zoals je chronische vermoeidheid. Welk dieet je ook volgt of hoeveel probiotica en andere supplementen je ook slikt, als er eenmaal een overgroei aan schimmels in je darmen aanwezig is, kan jij je buik niet herstellen als je niet ook die schimmelcolonies verkleint. Jazeker, ook schimmelcolonies heb je nodig, maar er moet een goed evenwicht zijn tussen schimmel- en bacteriecolonies. Dus eerst de veroorzakers van ontstekingsreacties uitschakelen, dat is het anti-allergische dieet, gecombineerd met het terugdringen van de schimmelcolonies met Nystatine.
Schimmels leven van suikers en daarom tijdens het dieet ook geen gebruik hiervan.
Natuurlijk moet je altijd al uiterst zuinig zijn met geraffineerde suikers. Tijdens het dieet geen geraffineerde suikers, en zelfs ook geen natuurlijke suikers. Dit is noodzakelijk om de schimmelcolonies in zo kort mogelijke tijd te reduceren.
Na dit anti-allergische dieet dat drie weken duurt, gaan we met probiotica de bacteriële flora van de darm op peil brengen. Ook dat duurt drie weken. De probiotica worden direct voor het slapen gaan ingenomen opgelost in water (zelf beveel ik Darmocare Pro van Bonusan aan). Een uur voor het slapen gaan mag dan niets gegeten en gedronken zijn. De maag is dan leeg en de ingenomen probiotica kan direct doorstromen naar de darmen en de bacteriestammen kunnen zich dan ’s nachts in de darm rustig settelen. Daarna is de darmflora hersteld, de maag, de alvleesklier, de galblaas alsook de fermentatie zullen zich steeds verder herstellen. Je krijgt je normale energie weer terug en vrijwel alle kwalen en kwaaltjes verdwijnen. Houd de goede dingen van het dieet vast zodat je niet direct weer zal terugvallen. Beperk altijd je suikerinname, maar ook jij mag gerust een gebakje eten op een feestje en een glaasje wijn drinken. Zie dat dan als tractatie.
Het dieet is na jarenlang onderzoek met voedingsdeskundigen en heilpraktiekers uit Duitsland opgesteld door Hans Stormer. Hij is een vooraanstaand natuurgeneeskundige. Vele mensen heb ik van hun ziekte genezen met als begin dit anti-allergische en darmbiotoop herstellende dieet. Velen van hen waren vastgelopen in het ziekenhuiscirquit en leefden op ziekmakende pillen. Het dieet is beschikbaar via de stichting HeeldeWereld nadat je donateur bent geworden. Ook de Nystatine is daar ook verkrijgbaar. Sommige mensen zijn overgevoelig voor Nystatine omdat zij dat eerder in hoge doseringen hebben gekregen om schimmelinfecties te bestrijden. In dat geval kunnen zij hun toevlucht nemen tot zilverwater. Zilverwater werkt sterk tegen ontstekingen op alle plaatsen in ons lichaam. Dus ook in de darmen, maar ook op de huid en zelf bij oogontstekingen kan je het in het oog druppelen.
Bij het dieet kan je het ook innemen, 3 maal daags een dessert lepel zilverwater van normale sterkte = 10-20 ppm.
Het helpt vrijwel alle infecties te bestrijden, vaak veel effectiever dan antibiotica. Er zijn totaal geen bijwerkingen en het effect treedt zeer snel op.
Wel weer veel water drinken om de afvalstoffen van de ontsteking af te voeren.
Ook bij griep en chronisch hoesten is het te gebruiken en zelfs bij kinderen. Kijk op internet naar de mogelijkheden van zilverwater. Het werkt tegen schimmel-, bacteriële- en virale infecties. Zelfs de ziekte van Lyme kan je er mee bestrijden. Ook bij kanker kan zilverwater het lichaam helpen om ontstekingen te bestrijden en het immuunapparaat te versterken.
Bij Orjana is sinds kort Colloïdaal zilver verkrijgbaar, een aanschaf waar je geen spijt van zult krijgen.
Natuurlijk zijn we nog niet helemaal klaar met het spijsverteringskanaal, want je wilt nog weten wat nou goed is om te eten en wat minder goed is. Dus blijf Orjana regelmatig bezoeken voor de volgende rubriek van Dr Roel en voor de vele goede producten van Orjana.
Let goed op signalen van je lichaam, het is jouw lichaam en jij hebt zelf de verantwoordelijkheid.
Succes en een energiek voorjaar,
Dr Roel