De 8e rubriek over het spijsverteringskanaal.
Het nieuwe kabinet heeft in haar wijsheid besloten om de BTW op levensmiddelen te verhogen van 6% naar 9%. Helaas zonder onderscheid te maken tussen of deze levensmiddelen gezond of juist niet gezond zijn.
Dit is natuurlijk een gemiste kans omdat hier een signaal naar de bevolking afgegeven had kunnen worden om tot een gezonder eetpatroon te komen.
Hoeveel logischer zou het zijn geweest als biologische levensmiddelen een BTW tarief van 0% hadden gekregen. Dat zou tot gevolg hebben gehad dat deze levensmiddelen beter betaalbaar zouden worden voor een veel breder publiek. Nee hoor, ook de biologische levensmiddelen worden weer duurder. Geef het volk vooral geen kans om hun gezondheid op peil te houden.
Mijn voorstel zou zijn:
– Alle biologische levensmiddelen een BTW tarief van 0%,
– Alle niet-biologische groenten en fruit het tarief van 6% BTW handhaven.
– Alle verpakte levensmiddelen met toegevoegde suikers, conserveringsmiddelen, chemische kleur en reukstoffen, smaakversterkers en slechte (trans)vetten naar een tarief van 15%, dit moet ook gelden voor alle snoepwaar waarmee onze kinderen worden volgepropt.
– Voor alle frisdranken met suikers en kunstmatige zoetstoffen een tarief van 20% BTW.
– Voor alle alcoholische dranken een tarief van 30% BTW.
Dit zou recht doen aan een gezond beleid van de overheid naar haar onderdanen.
Het is wel degelijk aan onze overheid om haar burgers te beschermen tegen de enorme stijging van welvaartsziekten en daarmee de volksgezondheid op een hoger plan te zetten.
Wel zijn er 2 ministers voor de volksgezondheid aangesteld; oh, wat zijn ze toch goed bezig!
Kort geleden heb ik minister Bruins een brief geschreven over de mogelijkheden van bacteriofagen bij recidiverende infecties die elke keer weer met antibiotica moeten worden behandeld met alle nare gevolgen van dien (bacteriële resistentie, verstoring van de darmflora).
In Georgië heb ik via een vriend contacten gelegd met het Eliava bacteriofagen instituut. Zij waren bereid om bacteriofagen cocktails van veel voorkomende bacteriële infecties (zoals bijvoorbeeld open wonden, recidiverende blaasontstekingen en longontstekingen) te leveren. Zelfs wilden zij helpen een bacteriofagen instituut in ons land op te zetten als kennis instituut.
Tot op heden heb ik geen enkele reactie ontvangen, ondanks de aandacht die er ook in televisieprogramma’s aan dit onderwerp is besteed. Is de overheid eigenlijk wel geïnteresseerd in het welzijn van ons volk? Natuurlijk ga ik door om te proberen deze wijze van bestrijding van bacteriële infecties ook in ons land te introduceren. Wordt vervolgd.
Even iets anders: met de feestdagen is het mij opgevallen dat er in onze huizen vele kaarsen branden. Grote hoeveelheden theelichtjes branden in fraaie houdertjes. Als kaarsen branden dan produceert de vlam een zwarte roet die je wel kan zien als je het laat neerslaan op een stukje glas. Dit roet bevat allerlei giftige stoffen die in het kaarsvet aanwezig zijn. Dat betekent dat in ons leefmilieu als er vele kaarsen branden er een aanzienlijke hoeveelheid giftige stoffen( kleurstoffen, reukstoffen en allerlei koolwaterstoffen) vrijkomen.
Wij ademen deze stoffen in en hierdoor kunnen deze effect hebben op onze longfunctie, maar ook schade veroorzaken aan andere organen. Daarbij komt dat de ene kaars de andere niet is. Er zijn er die veel ongewenste stoffen bevatten, meestal goedkope kaarsen, maar er zijn er ook die dat veel minder doen.
Het is dus niet zo dat het alleen gezellig is als er kaarsen branden, dat lijkt wel zo, maar er zijn ook schadelijke effecten. Zelf heb ik het aantal brandende kaarsen sterk beperkt en ben overgegaan op bewegende led-kaarsen, dit om het leefmilieu binnen wat te verbeteren. In de winter is er natuurlijk vaak ook minder de neiging om de ramen open te zetten, zodat er ook sprake is van een verminderde ventilatie.
Het lijkt me zeker een puntje van aandacht om het aantal brandende kaarsen in leefruimten en zeker in slaapkamers te beperken, hoe gezellig ook.
In zijn algemeenheid kunnen we stellen dat granen voortgekomen uit de agricultuur ons lichaam niet veel goeds brengen. Door zogenaamde rassenverbetering hebben zij de natuurlijke informatie voor ons DNA verloren. Verder bevatten zij sterk immunogeen Gluten.
Vrijwel alle mensen die zijn opgegroeid met het eten van brood, muesli en allerlei andere (ontbijt)granen hebben een overgevoeligheid voor gluten ontwikkeld. Deze overgevoeligheid draait op de achtergrond altijd mee en onderhoudt op die manier chronische ontstekingsprocessen zoals bij bijvoorbeeld reuma en chronische darmontstekingen en dergelijke.
Een bijzondere graansoort is Teff. Deze komt uit Ethiopië en bevat veel ijzer, wel 3x zoveel als in spinazie en relatief weinig gluten. 3 van de 5 lange afstandslopers hebben een chronisch ijzergebrek. Dat komt omdat tijdens het hardlopen de druk in de vaten onder de voeten bij elke stap zo hoog wordt dat rode bloedcellen kapot gaan. Dit geeft verlies van ijzer in de weefsels en leidt op den duur tot een ijzer tekort en dus bloedarmoede.
Het zal duidelijk zijn dat lange afstandslopers afhankelijk zijn van voldoende hemoglobine voor het zuurstoftransport, dus van voldoende ijzer. Het merkwaardige doet zich voor dat Ethiopische lange afstandslopers die altijd Teff hebben gegeten geen ijzerdeficiëntie hebben en mogelijk daardoor zulke goede langeafstandslopers zijn.
Een ander product wat de aandacht verdient, zijn algen zoals chlorella. Naast vele andere stoffen die ons lichaam goed kan gebruiken, bevatten algen het molecuul Alginaat.
Dit Alginaat schermt vet in ons voedsel af voor de inwerking van lipase dat door de alvleesklier wordt afgescheiden. Hierdoor zal het vet niet worden opgenomen en ons lichaam onveranderd verlaten. Daarom past zeewier goed in een dieet om af te vallen. Wel wil ik nogmaals onder de aandacht brengen dat vet een noodzakelijk onderdeel is van gezonde voeding.
Zoals eerder vermeld, zijn koolhydraten van brood en pasta’s ‘snelle’ koolhydraten, hetgeen wil zeggen dat ze makkelijk zijn af te breken tot glycogeen, dat vervolgens wordt opgeslagen in de lever om vervolgens omgezet te worden in glucose(suiker).
Het lichaam kiest altijd de gemakkelijkste weg voor zijn energiehuishouding en dat is de omzetting van glycogeen naar glucose. Als suiker in de bloedstroom komt reageert de alvleesklier met de productie van Insuline. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd in de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier. Insuline zorgt ervoor dat glucose door de cel wordt opgenomen zodat de bloedsuikerspiegel weer daalt.
Hetzelfde mechanisme treedt in werking als in de mond iets zoets wordt waargenomen. Zonder dat er dan sprake is van een verhoogd bloedsuikergehalte wordt de insuline secretie (uitscheiding) reeds aangezwengeld. Ook als het geen suiker betreft, maar bijvoorbeeld een kunstmatige zoetstof. Zo hebben kunstmatige zoetstoffen toch een effect op de bloedsuikerspiegel, die gaat dus ongewenst omlaag. Deze ongewenste sluipreactie kan op den duur tot uitputting van het insuline producerende deel van de alvleesklier leiden. Ook worden de cellen langzaam maar zeker ongevoeliger voor insuline. Dit leidt uiteindelijk tot een verhoogd glucosegehalte in het bloed=suikerziekte=diabetes.
De verbranding van vetten belast de eilandjes van Langerhans niet en heeft een stabiliserend effect op het suikergehalte van het bloed en is dus als zodanig anti-diabetogeen. Ons lichaam kan ook de vetverbranding gebruiken als energie voorziening. Daartoe moeten we in ons voedsel koolhydraten vermijden en juist de nadruk leggen op het eten van vetten en eiwitten. We noemen dit een ketogeen dieet.
Het lichaam schakelt dan over naar vetverbranding. Er wordt dan geen gebruik gemaakt van verbranding van glucose maar door verbranding van ketonen. Daarbij komt meer energie vrij en is er minder melkzuurproductie. Bij duursporten heeft dit grote voordelen. Het is te vergelijken met een benzine- versus een dieselmotor.
Kankercellen zijn, zoals eerder genoemd, afhankelijk van glucose als energievoorziening. Je kan het kankercellen dus moeilijk maken door een ketogeen dieet te volgen. Dit is dan ook een onderdeel van de biologische kankertherapie.
Het is niet zo dat een switch van glucoseverbranding naar vetverbranding een kwestie is van enkele dagen. Dit proces neemt wel een week in beslag en dan kan het dieselen echt beginnen.
Duursporters kunnen hun lichaam trainen om tijdens een wedstrijd om te schakelen van glucose naar vet als energiebron. Zij zijn dan in staat om een lange krachtsinspanning te leveren. Soms zie je dat tijdens deze omschakeling even problemen ontstaan (inzinking), om daarna weer goed te presteren (dieselen).
In de jaren ‘80 werd het ketogene dieet om af te vallen gepropageerd door de cardioloog dr. Atkins. Vanaf de 20’er jaren werd het gebruikt om aanvallen van epilepsie te voorkomen. Echter, zodra Big-Farma anti-epileptische middelen op de markt bracht, werd er minder aandacht aan het ketogene dieet besteed (het is toch veel makkelijker om een pil te slikken dan om een dieet te volgen).
Het kan van belang zijn voor je lichaam om een evenwicht te vinden tussen het verbranden van koolhydraten en vetten. Dat betekent voor jouw dieet: een beperkte hoeveelheid snelle koolhydraten, zoals dus beperking van brood, pasta’s, aardappelen en rijst en juist meer vetten eten zoals avocado’s, olijven, noten, cocos-olie, avocado-olie, vetten van vissen en vlees (liefst biologisch en vrij rondlopend). Vetten zijn gezond ook al omdat er vaak vet oplosbare vitamines in aanwezig zijn. Diabetes-2 patiënten, die vaak veel te snel op het medicijn Metformine worden gezet, kunnen deze ziekte onder controle krijgen met een ketogeen dieet.
Metformine is een medicijn dat de bloedsuikerspiegel met 1-2 punten verlaagt, maar vele onprettige bijwerkingen heeft zoals dat het de afwijking juist kan versterken. Metformine staat in het rijtje dodelijke medicijnen van het gelijknamige boek van Prof Peter C. Gotszche.
De oliën gesynthetiseerd uit planten, zoals de zonnebloem, bevatten giftige stoffen die bij de bereiding (verhitting en chemische extractie) vrijkomen. Bij verhitting van deze oliën ontstaan ‘Transvetten’. Deze Transvetten zijn zeer schadelijk voor ons vaatsysteem en activeren ontstekingsprocessen in ons lichaam zoals bij reuma, chronische darmziekten en talrijke andere chronische ziekten waarbij ontstekingen ons lichaam teisteren.
Met plantaardige oliën (hoe gezond dat ook klinkt) in de frituur- of bakpan wordt alles wat je er in bakt een ontstekings-inducerend – en dus ziekteversterkend, product. Mensen die lijden aan auto-immuun ziekten, dat zijn allemaal ziekten die gekenmerkt worden door chronische ontstekingen, moeten frituren en bakken in plantaardige oliën absoluut vermijden. (Alhoewel er uitzonderingen zijn zoals dadelijk duidelijk zal worden.) Zij zouden veel beter kunnen frituren en bakken in biologische cocosolie, ghee (geklaarde boter). Vetten van vee en pluimvee mits 2 of 3 sterren en biologisch (bij goede slagers, niet uit supermarkten) zijn ook zeer gezond en prima om in te bakken en braden. Dan krijgen zij nog wat gezonde olie binnen op de koop toe.
Goede olijfolie is ook niet geschikt om in te frituren of te bakken, bij verhitting ontstaan ook dan schadelijke Transvetten. Dus olijfolie en andere plantaardige oliën alleen gebruiken in koude of licht verwarmde gerechten zoals salades en lauwwarme maaltijden. Heel gezond is goede olijfolie als dip met bijvoorbeeld oceaan- of Himalaya zout.
Het is jammer dat het is toegestaan dat de frituur van cafetaria’s mogen werken met plantaardige oliën (vaak nog veel te oud ook), waardoor alles wat wordt gefrituurd direct verandert in een ongezond, zelfs giftig, product.
Plantaardige oliën mag dan gezond klinken, je moet ze echt links laten liggen als het om frituren of bakken gaat.
Cocosolie gaat ook langer mee in de frituur omdat ook bij hoge temperatuur van de frituur het stabiel blijft en niet oxideert. Wie kent een cafetaria die frituurt in cocosolie? Jammer he?!
Ik hoor vaak indianenverhalen over koffie, mogelijk gaat het dan over mensen die er heel veel van drinken. Als je koffie met mate drinkt, zijn er zeker voordelen aan deze gewoonte. 2 Tot 4 kopjes koffie per dag passen goed in een gezond dieet. Koffie vermindert dan het risico op hart- en vaatziekten, diabetes 2, herseninfarct en zelfs bepaalde vormen van kanker. Liefst natuurlijk zwarte koffie zonder suiker of kunstmatige zoetstof, om redenen die ik in deze rubriek heb beschreven, en zonder melkproduct. In een goed voedingspatroon mag je ook wel eens een keer zondigen, soms kan je niet ontkomen aan een hamburger met frites en cola ofzo. Soms kan je daar ook echt zin in hebben en dat is geen probleem.
Het zou mooi zijn als je in dit jaar langzaam maar zeker kan komen tot een beter gebalanceerd voedingspatroon. Begin elke dag met een beker lauw water met wat biologisch citroensap en eventueel wat gember.
In de volgende rubriek zal ik onder andere ingaan op het gebruik en de voordelen van CBD- en Wietolie.
Succes en tot de volgende rubriek van drRoel.
** Wie een vraag heeft voor Dr Roel mag die emailen naar info(apestaart)orjana(punt)nl (schrijven zoals een normaal emailadres geschreven wordt). Dr Roel zal uit de inzendingen selecteren en antwoorden via de column of email. Uw mail wordt altijd beantwoord of door Orjana of door Dr Roel.